Wednesday, October 24, 2012

RTI Act in Jammu and Kashmir (J&K)

Right to Information (RTI) Act 2005 is an Act of the Parliament of India "to provide for setting out the practical regime of right to information for citizens." Right to Information (RTI) Act applies to all States and Union Territories of India except the State of Jammu and Kashmir. Jammu and Kashmir has its own act called Jammu & Kashmir Right to Information Act, 2009.
So short we can say RTI Act 2005 is NOT applicable in J&K while Jammu and Kashmit has its own Jammu & Kashmir Right to Information Act, 2009

Corporate-politician nexus behind coalgate: EAS Sarma

Former top bureaucrat EAS Sarma blamed politician-corporate nexus for the corrupt practices and suggested the idea of ‘competitive bidding’ to bring transparency in all sectors. Criticising PM Manmohan Singh for empty reform promises he said, “The PM just talks about reforms. There is no reform visible in reality”. He added that there is no change in the allocation of spectrum yet and in any sector for that matter, be it commonwealth, 2G or coalgate. “Commonwealth, 2G spectrum scam, etc, all point to the fact that bureaucrats and politicians were in cahoots with the corporate sector to accrue illegal benefits”.

Thursday, October 4, 2012

Maharashtra General knowledge (GK) Questions

Maharashtra General knowledge (GK) Questions: Maharashtra General knowledge Questions for preparing all competitive examinations of MPPSC, Maharashtra Police, Mumbai Police, UPSC, PSC, Bank Exams, Quiz, IBPS, Bank Clerk, RRB and other state government examinations. offers Free GK Notes, GK Articles, GK Questions and old examinations for various examinations for all candidates. 
For More Update, News on Maharashtra GK Follow us on.
Download FREE "GK" Mobile App:
Maharashtra General knowledge (GK) Questions:
1. When was Maharashtra formed?
Answer: 1 May 1960
2. Where is the capital of Maharashtra?
Answer: Mumbai
3. Which is the official language of Maharashtra?
Answer: Marathi
4. Former Indian President Smt Pratibha Patil born in:
Answer: Maharashtra
5. Who was the first Chief Minister of Maharashtra?
Answer: Yashwantrao Chavan
6. Who remains as the longest serving Chief Minister of Maharashtra?
Answer: Vasantrao Naik
7. Which city is known as the financial capital of India?
Answer: Mumbai in Maharashtra
8.  Which is the official state tree of Maharashtra?
Answer: Mango
9. Which is the state bird of Maharashtra?
Answer: Green Pigeon
10. Thamasha is the folk dance of which state?
Answer: Maharashtra